Vi har erfart at barna trekkes mot sølepytter, de flokker seg gjerne rundt en liten dam, utstyrt med bøtter og spader. Leken kan foregå over lang tid. De fyller i bøtter og spann, de bærer og frakter vannet rundt og tømmer det gjerne på nye steder. Slik kan leken pågå over lang tid. Vi opplever at barna kan stå lenge å kjenne på vannet som renner fra krana når de skal vaske hender. Vann ser ut til å fasinere og oppta barna i stor grad.
Rammeplanen sier at barnehagen skal ivareta barnas rett til medvirkning og legge tilrette for at barna skal få aktiv deltakelse i planlegging av barnehagens virksomhet. Barnehagen skal være bevisst barns ulike uttrykksformer også de yngste barna og barn som kommuniserer på andre måter enn gjennom tale, har rett til å bli hørt.
Vi har sett og hørt den gleden og fasinasjonen barna har for vann, og på bakrunn av våre observasjoner har vi bestemt at vi skal leke, forske og eksperimentere med vann i hele 3 uker på våren.
Her kan dere se en liten video vi har laget om prosjektet vårt:
trykk på linken nedenfor
https://www.youtube.com/watch?v=YjsNkERuK9g
De minste oppdager en sølepytt
Vann i baljer og i pytter
Vi undrer oss over vannets veier og baner
Vannets baner
Vannrenna er flyttet til sandkassen.Når vinkelen på renna er bratt fosser vannet nedover, er den slakk går vannet saktere. Hvorfor er det sånn ?
Vi undersøker hvordan vi kan unngå at vannet forsvinner ned i sanden.
Vi bærer og fyller Vannlek inne, vi fisker Lofottorsker
Vi eksperimenterer med vann, når det kokes får det en ny form som damp. Dette legger grunnlaget for å gi barna en begynnende forståelse av vannets kretsløp.
Når vi har såpe i vannet, kan vi lage såpebobler.
Kritt i vann Eksperimentet "dansende rosiner"
Eksperiment: olje i vann
Vannlek ute og inne